Tipuri de hangare si hale

Tipuri de hangare si hale

Tipuri de hangare si hale

Tipuri de hangare si hale

Hangarele de otel.

Adaposturi sau hangare construite pentru aeronave mai pot fi gasite si azi, ca de exemplu cele de la Moffet Field in California, Akron din Ohio, Weeksville din Carolina de Nord sau Lakehurst, New Jersey. Adaposturile metalice pentru aeronavele de mari dimensiuni sunt printre cele mai mari adaposturi (hangare) din lume.

Hangar 1 din Lakehurst, este localizat la Naval Air Engineering Station din localitatea cu acelasi nume, in New Jersey. Structura a fost finalizata in 1921 si prezinta tipul standard pentru design-ul de hangar aeronautic, comun in perioada Primului Razboi Mondial, fiind realizat din otel foarte rezistent.

Acest sit este arhicunoscut si deja celebru pentru dezastrul Hindenburg, atunci cand, pe 6 Mai 1937, aeronava tip zeppelin de constructie germana, Hindenburg, s-a prabusit la aterizare si a luat foc. Initial, Hangar No.1 a fost construit pentru a depozita un alt zeppelin de fabricatie americana, USS Shenandoah. Acesta a adapostit de-a lungul timpului si alte aeronave de mari dimensiuni cum ar fi USS Los Angeles, Akron, Graf Zeppelin, etc.

Adapostul GoodYear se afla in Akron, Ohio. Structura a fost terminata pe 25 Noiembrie 1929. Acest hangar a fost folosit pentru constructia aeronavei USS Akron si a navei sora, USS Macon.

Hangarele de lemn.

US Navy si-a extins operatiunile, incepand cu Al Doilea Razboi Mondial. Ca parte a programului “Lighter than air” (LTA)Mai Usor ca Aerul, ce promitea o aparare sporita a liniilor de coasta, au fost concepute un numar de 17 hangare sau adaposturi aeriene de mari dimensiuni.

Concepute din lemn, aceste baze aeriene in toata regula sunt astazi printre cele mai mari din lume construite vreodata. Bazele ce aveau incorporate hangare din lemn sunt : cea din South Weymouth, din Massachusetts (1 hangar), in Lakehurst, New Jersey (2 hangare), Weeksville din Carolina de Nord (1 hangar), Glinco din Georgia (2 hangare), Richmond din Florida (3 hangare), Houma din Louisiana (1 hangar), Hitchock din Texax (1 hangar), Tustin din California (2 hangare), Moffet Field tot din California (2 hangare) si Tillamook din Oregon (2 hangare).

Din cele 17 originale, doar 7 mai dainuiesc si astazi.

Hangarele din material textil.

Un hangar conceput pentru Cargolifter a fost construit la aeroportul din Brand Briesen, in Germania. Hangarul cu dimensiunile de 360m lungime, 220m latime si 106m inaltime, este o minune a tehnologiei, in forma de dom cu structura de otel, acoperit de material sintetic.

Compania producatoare a intrat in insolventa in anul 2003, astfel ca facilitatile acesteia au fost scoase la licitatie, iar hangarul a fost convertit intr-un “paradis tropical” tematic, cu numele de Tropical Islands. Deschiderea a avut loc in 2004.

Ca o alternativa la adapostul fix, s-au conceput diferite tipuri de adaposturi sau hangare mobile, construite in principal pe structura metalica dar acoperite cu material textil. Acestea au avantajul ca pot fi deplasate si li se pot schimba dimensiunile in functie de echipamentele ce se doresc a fi depozitate la interior.

Pot adaposti un numar insemnat de avioane de dimensiuni mai mici. Constructii moderne pe structura metalica se fac si in Romania, le puteti vizualiza pe siteul nostru.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.