Clasificarea halelor industriale

Clasificarea halelor industriale

Clasificarea halelor industriale

Impartirea halelor industriale in grupe in functie de regimul de exploatare este un principiu rational ce permite ca masurile ce se iau pentru proiectarea acestora sa se diferentieze in functie de importanta si de solicitarile la care sunt supuse halele.

Astfel se mareste durata de viata a unei hale si sunt reduse costurile de exploatare pentru constructiile care sunt supuse la un regim de exploatare greu si de asemenea, se evita si supradimensionarea constructiilor cu regim mai simplu.

Criteriile de diferentiere care sunt admise de prescriptii fac referire la constructii intregi, dar este util sa stabiliti anumite diferente chiar si pentru elemente din aceeasi constructie pentru ca unele sunt supuse la conditii diferite. Spre exemplu, elemente de structura pentru rezistenta, grinzile pentru caile de rulare, lucreaza in alte conditii fata de elementele acoperisului si a peretilor. Pe de alta parte importanta iesirilor din functiune pentru diverse elemente din aceeasi constrctie este diferita.

Clasificarea constructiilor halelor in mai multe grupe tine cont si de conditiile de solicitare ce se datoreaza podurilor rulante si actiunilor dinamice date chiar de utilajele tehnologice si de mijloacele pentru transport.

Structurile care au stalpi si ferme sau forma de cadre ce se aseaza transversal pe hala pot avea o deschidere sau mai multe. Se urmareste, in general, oferirea unei forme si unei dezvoltari corespunzatoare pentru solicitarile la care constructia este supusa.

Cel mai des utilizate sunt structuri incastrate in fundatii si care au legaturi fixe intre stalpi. Incastrarea in fundatii se face in fiecare caz pentru ca o legatura incastrata este o solutie mai regida si mult mai avantajoasa atat din punct de vedere economic cat si constructiv. Incastrarea nu este recomandata atunci cand terenul are o constrcutie care nu suporta efectele momentului.

Pentru alcatuirea unor astfel de structuri se recomanda sa se tina cont de posibilitatea de uniformizare si tipizare a elementelor componente. Stalpii halelor pot sa aiba forme comune sau pot sa semene cu diferite categorii de structuri.

Stalpii halelor industriale pot sa fie clasificati in functie de mai multe criterii: dupa sectiunea transversala, pot avea inaltimea sectiunii constanta sau variabila, pot avea sectiune plina sau elemente indepartate solidarizate prin placute cu zabrele.

Stalpii care au inaltimea constanta sunt utilizati atunci cand solicitarile, sau fortele axiale si momentele, variaza putin si doar pe lungime. Se indica utilizarea lor pentru hale cu poduri rulante care au capacitate mica de ridicare, pentru constructii usoare, pentru platforme industriale, pentru sustineri diverse, etc.

Acesti stalpi pot fi realizati atat cu sectiune plina sau atunci cand conditiile de constructie sau de rigiditate solicita indepartarea ramurilor, pot fi alcatuiti din elemente indepartate si zabrelite.
Stalpii care au o inaltime variabila sunt utilizati in general pentru hale in care variatia eforturilor este mai intensa.

Halele industriale care au poduri rulante utilizeaza stalpi cu inaltimi constante pe unele zone sau stalpi cu sectiune in trepte. In general, se dezvolta o sectiune sub nivelul grinzii pe care se sprijina podul. Stalpii care au variatia in trepte pot fi realizati si cu sectiune plina.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.