Clasificarea halelor industriale

Giganti in domeniul utilajelor de constructii

Giganti in domeniul utilajelor de constructii

Tendinta fireasca a lucrurilor in ultima perioada, mai ales in domeniul constructiilor, este aceea de a automatiza majoritatea proceselor de punere in opera a anumitor materiale, specifice anumitor categorii de lucrari.

Din ce in ce mai mult procesele mecanizate iau locul muncii fizice. Exista cateva utilaje constructii care, datorita caracterului utilitar deosebit, nu vor fi date uitarii prea curand, ci vor prezenta in mod constant o crestere semnficativa ca utilizare.

Putem da ca exemplu folosirea compresoarelor, care s-a extins in ultima perioada foarte mult si in cazul Romaniei, datorita incercarii de imbunatatire a segmentului antreprenorial ce vizeaza industriile. Compresoarele sunt utilaje de constructii ce au ca si caracteristica definitorie comprimarea aerului sau a gazului.

Putem astfel sa distingem 2 grupe majore de compresoare, facand punctual referire la binecunoscutele compresoare cu piston, care sunt relativ reduse ca dimensiuni, si la compresoarele industriale, numai ale caror motoare depasesc dimensiunile unei bucatarii normale.

Desigur, exista si categoria compresoarelor cu surub insa, avand un domeniu limitat de utilizare, pe acestea vom incerca sa le tratam separat intr-un articol viitor. Ca sa ne facem o idee cat mai apropiata de realitate, haideti sa apelam putin la datele tehnice ale fiecarui utilaj constructii in parte, si sa delimitam astfel caracteristicile ce fac diferenta dintre un model si celalalt.

In timp ce un compresor cu piston uzual, pe roti, ca de exemplu compresorul ABAC B 3800/100 CM, pe care l-am regsit pe site-ul celui mai mare importator de utilaje constructii din Romania, are dimensiuni de aproximativ 1000 x 400 x 900 mm, un compresor industrial poate ajunge si pana la 8- 10 metri numai in lungime. De asemenea, in cazul compresoarelor cu piston poate fi realizata o presiune de maxim 10 atmosfere, in timp ce un compresor industrial poate ajunge si la valori de peste 100 de bari.

Compresoarele normale cu piston, cele de mici dimensiuni, sunt cele mai usor transportabile, nefiind necesara incastrarea acesora in fundatia de beton. Cu ajutorul rotilor este astfel asigurat criteriul mobilitatii, compresorul putand fi transportat si pozitionat acolo unde prezentuia acestuia este necesara. In cazul unui compresor de mari dimensiuni insa, lucrurile nu stau atat de simplu.

Punerea pe pozitie a unui compresor de mari dimensiuni este un proces ce tine seama de anumite criterii, cum ar fi modul de pozitionare sau posibilitatea de cofrare. Ulterior, toata atentia se indreapta catre incastrarea in fundatia de beton a utilajului, pentru a-i asigura stabilitatea pe intreaga durata de functionare.

Inainte de toate trebuie construita platforma pe care va fi asezat compresorul, iar, in functie de necesarul stabilit in cadrul proiectului tehnic, se determina dimensiunea stratului de subturnare. Aceasta inaltime de strat este criteriul ce sta la baza folosirii materialului, tinandu-se cont foarte mult de granulometria acestuia, ce trebuie aleasa de asa maniera astfel incat particulele de material sa se poata aseza in mod natural, fara sa creeze goluri sau segregari in structura de beton.

Betonul ce va fi folosit pentru subturnare trebuie sa indeplineasca si anumite criterii de rezistenta, datorita solicitarilor extreme la care acesta este supus. Gabaritul compresorului afecteaza in foarte mare masura placa de beton, putandu-i induce acesteia o serie de vibratii in timpul utilizarii.

Rezistenta la compresiune a betonului se refera indeosebi la capacitatea acestuia de a fi pus sub sarcina dupa o oarecare perioada de timp. In cazul betoanelor, aceasta rezistenta este exprimata in N/ mmp (Newtoni pe milimetru patrat sau 10 kgf/ cmp), si este calculata pentru un interval temporal de 28 de zile, adica timpul de uscare si intarire normala a betonului. In cazuri absolut deosebite, cel al betoanelor speciale, aceste rezistente pot ajunge si pana la 90 de N/ mmp la 28 de zile si chiar pana la 130 N/ mmp, in cazul betoanelor pentru constructii cu rezistente extreme, care sunt folosite indeosebi in cazul utilajelor cu solicitari mari de tipul turbinelor eoliene, a generatoarelor, compresoarelor, a cailor de rulare a macaralelor, precum si in cazul rafinariilor.

Compresoarele industriale vor fi regasite pe platformele rafinariilor sau in mediile industriale, unde sunt necesare astfel de utilaje de capacitate mare. Compresoarele cu piston sunt cele mai potrivite in cazul in care sunt puse in lucru debite mici de aer si gaz. Acestea sunt cu siguranta cele mai cunoscute astfel de utilaje, fiind folosite in mod uzual, mai ales datorita faptului ca asigura in mare masura o presiune suficienta de lucru, fara a necesita consumuri sau eforturi prea mari.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.