Ce inseamna structura de rezistenta a unei cladiri?

Share Button

Ce inseamna structura de rezistenta a unei cladiriPentru majoritatea persoanelor care construiesc case primul criteriu de care ar trebui sa se tina cont este structura de rezistenta a cladirii si un factor determinat in procesul de constructie trebuie sa fie alegerea structurii si materialelor pe care le veti utiliza.

Este recomandat sa consultati si un specialist care sa va poata oferi solutii cat mai bune in functie de terenul pe care se va realiza constructia. In primul rand ar fi necesar sa stiti care sunt tipurile de structuri de rezistenta si ce avantaje ofera fiecare dintre acestea, iar aceste informati ne vor fi prezentate cat mai succint de catre o firma de constructii .

Este normal sa ne intrebam din ce motiv anumite cladiri rezista mai mult decat altele. Un principal motiv este structura de rezistenta pe care o are cladirea. In mare, structura de rezistenta este pentru o casa ceea ce este scheletul pentru corpul uman sau pentru un copac crengile si trunchiul.

Structura de rezistenta este aceea care va sustine toata greutatea constructiei si are rolul de a distribui aceasta greutate pamantului pe care va fi situata in mod cat mai uniform.

In ultimul secol din aceasta preocupare a oamenilor pentru realizarea unor cladiri cat mai durabile a fost dezvoltata o stiinta care se ocupa cu studiul rezistentei si stabilitatii pentru constructii si pentru realizarea unui proiect uneori volumul de calcule devine impresionant..

Structura de rezistenta din cadre si beton armat este una dintre cele ai des utilizate tipuri de structura si este reprezentata de plansee, stalpi si grinzi. Principiul de baza va fi urmatorul. Greutatea se preia de catre planseele construite din beton si care se vor sprijini la randul lor pe grinzi care vor fi sustinute de stalpi, stalpii vor fi sustinuti de fundatii si fundatiile vor fi sustinute de pamant.

Un avantaj al acestei structuri de rezistenta este flexibilitatea. Peretii exteriori pot sa fie perforati si chiar inlocuiti oricand, si in plus are si o foarte buna rezistenta la cutremure si alunecari de teren.

Structura de rezistenta din zidarie portanta, este si ea aproape la fel de des intalnita ca si cea din cadre. O astfel de zidarie se intalneste cel mai des pentru cladiri de locuit si este realizata din ziduri costruite din caramida, din centuri si din plansee de beton armat.

Pentru aceasta structura de rezistenta greutatea va fi preluata de plansee din beton care se vor sprijini pe ziduri cu ajutorul centurilor, zidurile urmeaza sa fie spirijinite pe fundatii si fundatiile vor fi sprijinite pe pamant.

Printre avantajele acestui tip de structura de rezistenta putem sa enumeram faptul ca procurarea materialelor necesare este relativ usoara si montarea se face destul de simplu. De asemenea o astfel de constructie va avea conditii foarte bune pentru confortul higorotermic si o izolatie acustica buna.

Cel mai vechi tip de structura este in prezent cel din lemn si se foloseste din ce in ce mai des. Greutatea se va transmite la fel ca la structura de rezistenta pe cade singura diferenta fiind materialul de constructie si anume lemnul.